Београдски сајам књига

 

У календару културних дешавања југоисточне Европе централно место крајем октобра већ деценијама припада Међународном београдском сајму књига.

 
 

Ова регионално највећа манифестација посвећена књизи бави се промоцијом књижевног стваралаштва и образовања, културном разменом са иностранством и покретањем актуелних књижевних и друштвених питања.

 
 

Неформално познат као празник књиге, Сајам књига сваке године угости најзначајније домаће и бројне иностране писце и издаваче, који представљају своја стара издања и актуелну продукцију. Поред излагачког, на Сајму се организује и богат пратећи програм: конференције, округли столови, сусрети с писцима, трибине, радионице… За посетиоце и љубитеље писане речи, Сајам књига је јединствена прилика да на једном месту пронађу, и уз посебне сајамске попусте одаберу књиге, као и да упознају омиљене или открију нове ауторе и присуствују бројним програмима.

 
 

Сајам књига је најпосећенија културна манифестација у Србији. У 2018. години на Сајму је било 980 учесника (излагачи, суизлагачи и заступљене фирме), одвијало се 607 програма у организацији Београдског сајма књига и издавача и одржано је 10 изложби уз присуство 195.166 посетилаца. Оснивач Београдског сајма књига је Град Београд, манифестацијом руководи Одбор Сајма књига, а извршни организатор је предузеће Београдски сајам. Сајам се традиционално одржава у октобру, у халама 1, 1А, 2 и 4 Београдског сајма, на површини од 30.000m2 и траје осам дана.