Матарушка бања

 

Матарушка бања је смештена у југозападном делу простране Краљевачке котлине, на десној обали планинске реке Ибар, на 211 м. надморске висине. Матарушка Бања је приградско насеље поред Ибарске магистрале, удаљена 8 км од града Краљева.

 
 

Матарушка Бања има најјачу сумпорну воду у Србији, а она долази са дубине веће од 1000 метара. У балнеотерапији се користи вода са бунара 2 у којем је температура 39-40 °Ц и бунара 4 у којем је температура 38-39 °Ц. Вода се црпи са дубине од 132 метара. Бунар 3 се ређе користи, док се бунар 1 више не употребљава. Издашност воде бунара достиже 27 литара у секунди, а количина воде се не мења током године.

 
 

Минерална вода је веома лековита, а главни састојак је сумпорводоник чији су недостаци у организму главни узрочници разних болести. Терапијски ефекат лековите воде најбоље се остварује купањем у топлој сумпорвитој води, пијењем воде, вагиналним испирањем блатних облога.

 
 

Њена лековита дејства дају изванредне резултате код лечења следећих болести: реуматска обољења, гинеколошка обољења, неуролошка обољења, обољења периферних крвних судова, сва посттрауматска стања, системске болести везивног ткива, дегенеративна обољења кичменог стуба.