Ниш

 

Ниш је највећи град југоисточне Србије, трећи град по величини у Србији после Београда и Новог Сада. Налази око 240 километара југоисточно од Београда на реци Нишави, недалеко од њеног ушћа у Јужну Мораву.

 
 

Име града Ниша се може наћи у многоројним историјским изворима из периода средњег века до савременог доба. Али град и река никада од свог именовања нису променили своја имена и значење које је остало исто, Ниш-Вилинград, Нишава-Вилинрека.

 
 

Ниш је био административни, војни и трговински центар различитих држава и царстава којима је, током своје дуге историје, припадао. Географски положај учинио га је стратешки важним и тиме примамљивим градом за многе освајаче. На простору данашњег Ниша, у античком граду Наису рођени су римски цареви Констанитн Велики и Констанције III.

 
 

То је град који је својом бурном историјом, јединственим споменицима, јужњачким духом и прелепом природом био инспирација многим уметницима. Надежда Петровић, очарана лепотом околине Ниша, основала је 1905. године сликарску колонију у Сићеву, а Стеван Сремац је написао своја најзначајнија дела надахнут начином живота и хумором Нишлија. Својом аутентичношћу Ниш је инспирисао песнике, музичаре, путописце, боеме, а туристи кажу да свако у Нишу може пронаћи део за себе.

 
 

Музеји и споменици носе у себи приче и легенде које су део историје дуге преко 2000 година. Ако вас пут нанесе у Ниш, обиђите Тврђаву, Медијану, Чегар, Ћеле кулу, Бубањ, чујте приче о цару Константину, војводи Синђелићу…