Планина Озрен

 

Планина Озрен се налази у југоисточној Србији, источно од Алексинца, а на свега 5 километара удаљености од Сокобање. Ова планина заузима јединствен климатски положај невероватно повољан за лечење разних болести. На самој планини налази се исотоимена Специјална болница Озрен.

 
 

У комплексу специјалне болнице Озрен, налазе се лепо уређени терени за мале спортове, фудбал, кошарка, одбојка, тенис, језерце са поточном пастрмком на самом извору речице Градашница. Низводно од извора, на око 200 метара, налази се Рипаљка, један од најлепших и највећих водопада у Србији.

 
 

Осим комплекса специјалне болнице и водопада, туристи радо посећују уређена излетишта Калиновица, Очно и Власина, до којих се стиже асфалтним путем. Сва излетишта на Озрену су уређена, имају изворе и чесме питке воде, места за ложење ватре, тако да су погодна за целодневне излете.

 
 

Они прави авантуристи, могу се упутити у освајање врха Оштра Чука, са кога се пружа перлеп поглед на Сокобањску котлину. Озрен и Сокобања су у нераскидивој вези самим тим што је ово насеље и познато лечилиште изграђено на падинама Озрена, једној од најшумовитијих планина у Србији, веома богатој озоном.

 
 

На Озрену, недалеко од Специјалне болнице, налази се Озренска пећина, која је дуга око 580 метара. Пећина има једну дворану и пет галерија, али још није уређена за туристичко разгледање. У пећини су пронађени остаци разних посуда и грнчарија, вероватно из доба неолита, што указује да су овде живели људи у најстарија времена.

 
 

Било да имате здраствене проблеме или да сте обичан туриста, заљубљеник у природу, авантуриста, планина Озрен је савршено место за вас.