Тврђава Фетислам

 

На самој обали Дунава, испред Кладова, налази се Тврђава Фетислам, један од најзначајнијих историјских споменика из доба Османлијског царства у овом делу Србије, саграђена као последња у низу од пет одбрамбених утврђења у време Сулејмана Великог.

 
 

Утврђење сачињавају две фортификационе целине из различитих епоха, Мали и Велики град. Мали град су подигли Турци 1524. године, док је Велики град са шест бастиона изграђен око постојеће тврђаве током аустријско-османских ратова, између 1717. и 1737. године.

 
 

Тврђава Фетислам имала је бурну историју, често мењајући господаре који су је рушили и обнављали и прилагођавали својим војно-стратешким потребама. Од 1818. године, током прве половине XIX века, представљала је турско упориште. Тврђава је напуштена 1867. године када су је Турци, као и остале утврђене градове, предали Србији.

 
 

Захваљујући пројекту „Тајне средњовековних тврђава“ ИПА програма прекограничне сарадње Румунија – Србија кренули су радови на реконструкцији, санацији и конзервацији Малог града.

 
 

У оквиру реконструкције Малог града биће ревитализоване куле, бедеми са војним путем, барутане, као и северозападна капија са мостом.