Белоцрквански карневал

 

Туристичку сезону у Белој Цркви отвара међународна манифестација „Белоцрквански карневал“, која има традицију дугу преко 150 година.

 
 

Данас је "Белоцрквански карневал" мултидисциплинарна манифестација и представља спој туризма и привреде у коју су укључени локални, регионални и остали сегменти у циљу промоције Беле Цркве и њених потенцијала, као и читавог региона. У припреми карневала учествује читав град, а улице и фасаде се дотерују посебно за ову прилику.

 
 

Програм Белоцркванског карневала је седмодневан. Он обухвата излагање цвећа у отвореним и затвореним просторима, у цветним двориштима, баштама, терасама, са избором и награђивањем најлепших, музичке и остале културне свечаности посвећене цвећу и карневалима, изложбе, промоције, медијске презентације и остале програме и активности који одговарају фестивалу и месту збивања, културне програме који су везани за мултинационалност овог подручја, односно културно-уметничке програме базиране на језицима, фолклорима и обичајима националних мањина, као и гостовање карневалских и певачких група, те фолклорних удружења.

 
 

Посебан догађај чини завршница карневала, поворка са експонатима који се месецима унапред праве специјално за ову прилику, а поред експоната ту су и мажореткиње, као и учесници из свих карневалских градова Србије и иностранства, а по завршетку поворке организује се ватромет... Сваке године се „Белоцрквански карневал“ одржава последње недеље јуна, а очекује се велики број посетилаца који ће уживати у овој манифестацији.