Дринска регата

 

Дринска регата је најстарија и најмасовнија манифестација на реци Дрини која се већ четврт века организује у Бајиној башти. Прва Дринска регата је одржана јула 1994. године и од тада се сваке треће седмице у јулу одвија ова манифестација. Одржава се у успомену на древне дринске сплаваре и представља спој традиције са савременим туристичким трендовима.

 
 

Овај јединствени карневал на води уз велики број других разноврсних садржаја представља једну од највећих туристичких манифестација у Србији и највећи догађај на води у овом делу Европе. Дринска регата поред великог спуста реком Дрином обухвата и бројне пратеће садржаје који сваке године у јулу у Бајину Башту привуку преко 100 000 посетилаца.

 
 

Од јубиларне 20. Дринске регате усталило се да програм манифестације траје пет дана и то од среде до недеље, а велики спуст Дрином је традиционално увек суботом. За све дане трајања манфестације у центру Бајине Баште се одржава сајам меда, ракије, сувенира и домаће радиности. Првих дана манифестације одржавају се концерти у центру града на којима су извођачи народне или поп музике. Четвртком је у Перућцу традиционално такмичење у припремању рибље чорбе које у прелепом амбијенту поред реке Врело окупља велики број посетилаца који се уз музику и пиће друже и припремају рибљу чорбу.

 
 

Петком се одржавају скокови са моста у Дрину где се пред хиљадама посетилаца такмиче најхрабрији скакачи са целог Балкана. Мост фест је као музички фестивал у оквиру Дринске регате израстао у један од најважнијих сегмената манифесатације. На излетишту Рача поред Дрине наступају најпознатије музичке звезде са ових простора. Централни део манифестације је спуст Дрином од Перућца до Рогачице који је увек суботом, а километарска поворка стартује испод ХЕ „Бајина Башта“ тачно у 11 часова. Због огромних гужви на старту, потребно је ка Перућцу кренути бар пар сати раније.