“Nisville Jazz Festival”

 

“Nisville Jazz Festival” је међународни џез фестивал који се одржава у Нишу. Фестивал се одржава током августа на платоу Нишке тврђаве.

 
 

Интернационални Нишвил џез фестивал - најпосећенији џез фестивал југоисточне Европе, већ годинама доследно брани европске вредности мултикултуралности и стрпљиво негује музички укус појединаца. Потврда тога је и велики текст “Нишвил – европско лице Србије” (“Nisville – The European Face of Serbia”) објављен у гласилу Европксе уније, магазину “New Europe” који излази у Бриселу.

 
 

“Nisville Jazz Festival” је јавна градска манифестација Ниша, а одлуком Министарства културе Републике Србије и манифестација од националног значаја. Нишвил је једина културна манифестација добитник статуе “Најбоље из Србије” за 2011. годину, по избору Министарства трговине и услуга, Привредне коморе Србије и часописа “Привредни прелгед”, а добитник је и награде “Пројекат будућности” у акцији Клуба привредних новинара Србије 2010. и Центра за мала и средња предузећа. Нишвил џез фестивал је добитник награде “Туристички цвет” за 2015. годину као најбоља туристичка манифестација у промоцији туризма.

 
 

Нишвил џез фестивал посебну пажњу поклања едуковању младих музичара, тако да сваке године организује бесплатне радионице на којима полазници слушају предавања еминентних музичара. Предавачи су били ”Miša Blam, Stjepko Gut, Duško Gojković, Stanley Jordan, Iyeoka, Candy i Hans Dufler, Billy Cobham, Roy Hargrove, Milco Levijev, Randy Brecker, Ratko Zjača, Vasil Hadzimanov”.