Царска палата “Felix Romuliana”

 

Царска палата ,,Felix Romuliana“, смештена је код села Гамзиград 11 км од Зајечара, и представља један од најбоље очуваних римских споменика у Србији.

 
 

Археолошка ископавања започета су 1953. године под претпоставком да се ради о римском војном логору, међутим, откривањем луксузних подних мозаика и скулптура од мермера намена овог здања доведена је у питање. Загонетка је решена 1984. године када је пронађена архиволта са натписом ,,FELIX ROMULIANA“. Овим је потврђена хипотеза академика Драгослава Срејовића да се ради о царској палати, оставштини императора Галерија, коју је назвао по својој мајци Ромули, а подигао са намером да се у њу повуче након силаска са престола.

 
 

Поред истраживања палате 1990. године почињу истраживања на оближњем брду Магура где бивају откривена два маузолеја. Срејовић тада закључује да се ради о месту где су похрањена тела Ромуле и Галерија који су ритуалом апотеозе узнешени међу божанства.

 
 

На брду Магура, изнад палате, извршена је апотеоза императора и његове мајке, која је умрла између 303. и 305. године. Брдо које је сматрано за свети брег откривено је приликом археолошких ископавања 1989. године. Апотеоза је извршена на огромној ломачи, у чијем средишту се налазила воштана фигура са императоровим ликом. Изнад ломаче био је кавез са орлом, који је пуштен у небо кад је пламен захватио одор. Птица је оглашавала долазак цареве душе до свог божанског оца.

 
 

Фелиx Ромулиана захвата простор од 6,5 хектара. Опасана је одбрамбеним зидом од 20 кула, унутар којих је царска палата. Главна капија је на источној страни и ка њој су окренуте фасаде свих грађевина унутар бедема. Феликс Ромулиана је 29. јуна 2007. године проглашена за споменик светске културне баштине под заштитом „UNESCO“ организације.