Археолошко налазиште Тврђава Диана

 

Диана је стари утврђени град на обали Дунава. Налази се у Караташу, испод саме хидроелектране Ђердап I. Тврдјава је подигнута крајем I века, за владавине цара Трајана током његових припрема за освајање Дакије и обезбеђивање пловидбе Дунавом. Данас има остатака утврђења, а унутар самог локалитета се спроводе археолошка истраживања.

 
 

Вишедеценијска истраживања Диане, дала су изузетно бројан и вредан археолошки материјал. Диана је позната по налазима изузетне уметничке израде и лепоте, од којих су неки светски музејски раритети. Ова богата археолошка збирка, која је прикупљена систематским археолошким ископавањима (Пројекат Ђердап - Пројекат Диана), чува се и излаже у Археолошком музеју Ђердапа, у Кладову.

 
 

Диана је међу најбоље очуваним римским утврђењима у региону, а истражени објекти су конзервирани. Делови архитектонских елемената се могу видети и на самоме локалитету, на тврђави Диана, која се редовно одржава и отворена је за посетиоце.

 
 

Питање тачног назива дефинитивно је разрешено открићем вотивне базе са посветом египатском богу Тоту, која је овде пронађена 1981. године. Сем посвете, на њој се помиње и пун назив овога места, „STATIO CATARACTARUM DIANA” – ДИАНА СТАНИЦА КАТАРАКТИ.
Диана је Археолошко налазиште од изузетног значаја, и као такво је под заштитом Републике Србије.