Бања Врујци

 

На само 90 километара од Београда, између Љига и Мионице, налази се Бања Врујци. Бања је смештена у долини реке Топлице у подножју планина Сувобор и Маљен, на надморској висини од 179 до 252 метра. Клима у Бањи Врујци је умерено континентална.

 
 

Бања Врујци је позната широм наше земље али и ван њених граница као место које је богато изворима минералне воде, лековитим блатом и прелепим пејзажима природе.

 
 

Поред прелепих пејзажа природе и свежег ваздуха, Бања Врујци је богата термоминералним водама и лековитим блатом. У њој се налази шест извора термоминералних вода, а издашност ових минералних вода је од 60 до 820 л/с, по чему се Бања Врујци издваја и заузима прво место у Србији.

 
 

Температура воде термалних извора у Бањи Врујци је око 26˚Ц -27˚Ц. Термалне воде су нискоминерализоване и представљају одлично решење за пуњење рекреативних базена. Пх вредност воде у врујачким врелима се креће од 7,1 до 7,4. Оне су неутралне до слабо алкалне па су подогне за неутрализацију слабих киселина у организму човека.

 
 

Врујци су још увек бања у развоју и сваке године бележе све већи број посетилаца који углавном долазе да се одморе и окупају у проточним базенима по којима је ова бања позната.