Луковска бања

 

Луковска бања се налази у јужној Србији, на источним падинама Копаоника. Са својих 681 м надморске висине представља највишу бању у Србији. Клима је умерено континентална са великим бројем сунчаних дана у години.

 
 

По броју извора минералних вода, различитог састава и температуре, и њиховој издашности (преко 100 л/с), спада у најбогатије бање у земљи.

 
 

Будући да постоји скоро 40 извора лековите воде, јасно је да постоје и бројна обољења на која она има нарочито позитиван утицај. Температура ових извора креће се у распону од 22 па до чак 69°Ц, а захваљујући присуству раствореног водоник сулфида, веома је значајна за лечење реуматских болесника, а има и позитиван ефекат код одређених врста спортских повреда. Такође се боравак у овој бањи препоручује и након прелома костију, али и свим оним особама које пате од остеопорозе, те би свакако ваљало да Луковску бању посетите и након операције костију.

 
 

Бању карактеришу обиље извора минералних вода, нетакнута природа шумовитог Копаоника, кристално чист ваздух и умерена клима. На подручју Луковске Бање издвајају се две групе извора, западна (Горња Бања) са 20 природних извора и две бушотине, и источна (Доња Бања), са 13 природних извора и две бушотине.

 
 

Лековите воде Бање лече запаљенски и дегенеративни реуматизам, остеопорозу и остеопенија, стања након прелома костију и хируршких интервенција на коштано-зглобном систему, гинеколошка обољења, лечење анемије, опоравак након тешких болести и инфаркта срца.