Овчар бања

 

После 17 км од Чачка ка Златибору, у срцу Овчарско - Кабларске клисуре, налази се Овчар бања. Смештена је у омањем морфотектонском проширењу на ушћу Бањског потока у Западну Мораву, на надморској висини од 278 м.

 
 

Поред термо-минералних извора који се користе у терапији, ова бања је јединствена у Србији јер се налази у пределу изузетних одлика, окружена реком, језерима и непрегледним зеленилом планина Овчар (985 мнв) и Каблар (885 мнв).

 
 

Посебну хидрографску особеност представљају термалне воде у Овчар Бањи које варирају од 35° до 38° Ц. Вода је хомеотерма, слабо сумпоровита. Лековите компоненте минералне воде су макроелементи – калцијум и натријум и микроелементи – калијум литијум, стронцијум, баријум, јод, бром, фосфор, флуор.

 
 

Постоје сведочанства да су воде Овчар бање коришћене за лечење људи од римског времена, преко средњовековног и турског периода до стварања нове српске државе у XIX веку.

 
 

Овчар бања је једна од најмлађих бања у Србији али и те како има шта да понуди. Поред понуде бање можете крстарити језером Међувршје, попети се на врх Каблара и Овчара. Такође можете посетити и неки од 10 манастира који се налазе у Овчарско-Кабларској клисури коју још зову и Српска Света гора.