Пачир Бања

 

У непосредној близини Бачке Тополе, налази се Пачирска бања, прелепо уређено купалиште са термалном водом јединствено у овом делу Европе.

 
 

Топла вода у Пачиру долази са 1400 метара дубине и слана је, што чини долазак у ову бању јединственим искуством. На свом путу ка површини вода пролази кроз различите слојеве стена чиме постаје обогаћена минералима. Вода садржи натријум, јод, сулфат, бром и многе друге минерале који унапређују здравље. Температура воде, при изласку на површину је 72 степена, а при хлађењу долази на температуру од 30 до 35 степени.

 
 

Вода има мирис јода и других минерала, али се на то може навићи за неколико минута. Језеро, поред много минерала, садржи и 21-22 грама соли по литру. На основу састава воде, бања је добила сертификат лековите.

 
 

Топла, слана вода помаже у очувању и одржавању здравља, доприносећи подизању имуног система. Такође, вода има изузетна својства и у лечењу разних болести, нарочито за кожне болести, реуматизам и стање после повреда.

 
 

Пачирска бања има језеро површине 2.000 квадратних метара, а дубина воде се повећава ка средини и достиже 1,60. Дно је покривено облим камењем које изузетно прија стопалима при ходу у води. А отворена су и два базена у затвореном простору која су доступна и зими са капацитетом до 200 људи.

 
 

Оно што ће вас изненадити је пинк боја воде у језеру, која потиче од великих концентрација јода, брома и литијума.