Пролом бања

 

Пролом Бања је једна од најмлађих бања Србије, иако се зна да су њени лековити извори коришћени још у праисторији. Ова бања у XIX веку није доживела нагли успон и процват, као што је био случај са неким другим бањама, већ је њен интезиван развој започео тек након Другог светског рата, тачније 1961. године, када је земшљиште са термалним изворима дошло у руке „Планинке“ из Куршумлије.

 
 

Пролом Бања званично је отворена тек 1968. године. Исте године у њој је саграђен и хотел Радан који је у том првом моменту имао 28 лежаја. Тек 1977. године Пролом Бања и званично добија статус бање.

 
 

Пролом Бања је најпознатија по својој минералној, флашираној Пролом води. Ова вода припада реткој врсти минералних вода, високих балнеолошких вредности, које је чини погодном за широки спектар индикација. Пролом вода је природна минерална вода, ниског садржаја растворивих минерала. Садржи озон и силицијумску киселину, уз нешто флуора. Њене две изразите карактеристике су олигоминералност (олигоминералност подразумева много минерала у малим количинама) и алкалност. Пролом вода спада у високоалкалне, јер пх вредност на њеном извору не пада испод 8,5 и не пење се изнад 9. Температура Пролом воде на извору креће се између 26 и 31,5 ̊Ц. Пријатног је и благог укуса, без мириса је и препоручује се и здравим и болесним особама.

 
 

Пролом Бања се налази на крајњем југоистоку општине Куршумлија, у некадашњем вулканском планинском крају, на јужним падинама планине Соколовице, на 598 м надморске висине. Смештена је у Проломбањској котлини, између планина Соколовице на северу, Арбанашке на североистоку, Радана на истоку, Проломске планине на југу и Мејанске планине на југозападу.

 
 

Услед надморске висине и окружености планинама средње висине од 1000 - 1400 м, у Пролом Бањи је умерено континентална клима са особинама субалпске. Лета су умерено топла, са мање падавина, пуно ведрине и пријатно свежим ноћима. Зиме су дуге, хладне, са доста снега.