Сијаринска бања

 

На око 50 километара од Лесковца, на обалама Големобањске реке у подножју планине Гољак на надморској висини од 520 метара, окружена брдима са густом храстовом и боровом шумом који је штите од ветрова и појаве магле, налази се Сијаринска бања.

 
 

Сијаринска бања има 26 извора од којих 18 имају терапеутску вредност. Интересантно је да се сви главни минерални извори налазе на простору краћем од једног километра, а сваки од њих је другачијих карактеристика и по темеператури и по физичко-хемијском саставу. Темепратуре ових минералних вода крећу се у задивљућим висинама, од 32° до 78° Ц, стога спадају у једне од најтоплијих вода наше земље.

 
 

Поред минералне воде, лековити фактор у бањи је и радиоактивно-сумпоровито блато. Лечење се обавља у Заводу за специјализовану рехабилитацију “Сијаринска Бања” хотел “Гејзер”.

 
 

Лековите воде Сијаринске бање имају различиту примену и користе се за купање, пиће и инхалирање. Оне помажу у лечењу хроничних реуматских обољења, кожних обољења, стомачних и болести жучи, обољења бубрега и мокраћних путева, анемију и шећерну болест, астму и хронични бронхитис, као и разне облике неурозе и стања лакше психичке и физичке исцрпљености.