Манастир Ђурђеви ступови

 

Манастир Светог Ђорђа налази се на врху узвишења поред Новог Пазара, у Старом Расу. Саграђен је крајем XIII века као задужбина великог жупана Стефана Немање, по предању у знак захвалности Светом Ђорђу за избављење из пећине у коју су га заточила браћа.

 
 

Манастирски комплекс у централном делу чува остатке цркве надвишене просторном куполом, а на западној страни украшене двема кулама-ступовима. Због чега овај манастир касније добија име Ђурђеви Ступови.

 
 

Краљ Драгутин је 1282/83. године предузео обнову сликане декорације у припрати цркве Светог Ђорђа. Том приликом осликани су и зидови капеле коју је, преправљајући улазну кулу у истом манастиру, краљ Драгутин изградио као спомен на Дежевски сабор.

 
 

Обимни истраживачки радови открили су остатке објеката насталих у Немањино време од којих је вредно поменути трпезарију и цистерну са филтером за пречишћавање воде и бунара. Откривена је такође и трпезарија из времена обнове краља Драгутина која је, судећи према незнатним фрагментима живописа била осликана.

 
 

О значају манастира сведочи податак да су у њему почивале мошти краља Драгутина, другог ктитора. Фреске су највећим делом оштећене, а након Другог светског рата један њихов део је пренет у Народни музеј у Београду. Манастир је тешко пострадао за време аустријско-турских ратова крајем XVII века и у ратовима XX века.

 
 

Постоји већ више од 830 година, а од тога је 300 година у рушевинама и 40 година се обнавља. Данас је манастир великим делом обновљен, a od 1979. године je уписан у Листу Светске баштине као део целине Стари Рас са Сопоћанима.