Манастир Каона

 

Манастир Каона, у близини Шапца, настао у XIV веку један је од најлепших манастира у Србији и везан је нераскидивим нитима за народ и српску историју, и то за оне њене најважније и најдраматичније делове који се никада не заборављају, као што је Косовска битка.

 
 

Једна легенда каже да је манастир настао после крваве битке 1389. године у којој је изгинуо цвет српске државе. Очајне жене које нису дочекале своје јунаке, изградиле су манастир за покој њихових душа, који је, кажу, баш због тога такве и толике лепоте. Да слави косовске јунаке који су од тада у царству небеском.

 
 

По другом предању, његов настанак везује се за Милоша Обилића. Јунака кога је народ највише опевао, дао му карактеристике надљудског бића и атрибуте змаја. Толико га је волео, поштовао и величао његово јунаштво. Али, поред тога, како народно предање казује, Обилић је поштован и због тога што је био добар брат.

 
 

Када је било одлучено да се две војске, српска турска , сударе на Косову равном, сестре Милоша Обилића, Иконија и Вида, желеле су да крену са њим. Али, брат их је преварио и када су заспале, он је већ био далеко. До њих је касније стигла само тужна вест да је страдао на Косову а неутешне сестре, подигле су манастир.

 
 

Слично предање по коме су Милош Обилић, и две сестре, кренули на Косово, да су се зауставили , да је Иконија отишла по воду, донела је и рекла брату да је видела коња неоследаног. Милош је то протумачио као знак да се ту гради манастир. Рекао јој је, сестро, богатства имамо, гради цркву а када се вратим са Косова, ја ћу ти помоћи.

 
 

Још једно предање говори народ у шабачком крају, које је такође везано за Милоша Обилића и његову сестру, али се не каже како се она звала. Пре Косовског боја Милош је хтео на сигурном месту да остави сестру. Милош је живео у селу подно Цера, па је место где је данас Каона, изабрао да се подигне црква и да ту смести сестру. Неимарима је дао задатак да саграде тако лепу цркву као што је лепа његова сестра. Манастир Каона је један од најлепших манастира у Србији, и може се само замислити колико је Милошева сестра била лепа.