Манасир Крушедол

 

Манастир Крушедол саграђен је 1509. године на обронцима Фрушке горе код Ирига, и задужбина је светог Максима Бранковића, сина Деспота Стефана Слепог и мајке Ангелине Бранковић.

 
 

У својој задужбини живели су и умрли и Максим и Ангелина. Обоје су проглашени свецима и мошти су им сачуване у Крушедолу.

 
 

За разлику од осталих фрушкогорских манастира, крушедолски су били далеко већи. У Крушедолу се чувају остаци грофа Ђорђа Бранковића и митрополита Јована Георгијевића. Ту су сахрањени и патријарх Арсеније III Чарнојевић, патријарх Арсеније IV Јовановић Шакабента, кнегиња Љубица (жена кнеза Милоша Обреновића), краљ Милан Обреновић, војвода Стеван Шупљикац и многи други.

 
 

Због богате историјске ризнице, чувеног иконостаса и многих реликвија, ово је био један од најзначајнијих српских манастира. Иконостас Крушедола сачињен је од 36 икона из XVI и XVII века. Пре свега издваја се Деизис, једно од најбољих сликарских остварења XVI века.

 
 

Манастир Крушедол имао је и највреднију ризницу од свих фрушкогорских манастира. Драгоцености Бранковића и друге српске властеле чуване се у тој ризници све до 1942. године када је опљачкана, а остатак блага однет у Загреб. Сачуване драгоцености враћене су четири године касније у Београд и сада се налазе у Музеју СПЦ.