Манастир Рача

 

Једно је од најзначајних места из српске прошлости, манастир Рача, налази се шест километара од Бајине Баште и сматра се да је задужбина Краља Драгутина Немањића из XIII века. Од његове царске лавре остали су само темељи након турских освајања из XV века.

 
 

Од посебног значаја била je Рачанска преписивачка школа, а након страдања манастира и велике сеобе Срба 1690.године, Рачани су у Сент Андреји створили основу српске азбуке и књижевности у Новом веку.

 
 

Стотинак година касније братство Троноша подиже манастир из рушевина да би крајем првог срског устанка био поново запаљен.

 
 

Данашњи изглед цркве потиче из 1836.године. За време другог светског рата овде је од Немаца склоњено Мирослављево Јеванђеље, најстарија српска књига написана у XII веку.

 
 

Део светих мошти Краља Драгутина однедавно се налазе у овом храму.

 
 

Од Манастира Раче до Рачанске преписивачке школе води обележена пешачка стаза дуга око два километра. Пут води уз обалу речице Раче. После четрдесетак минута хода стиже се до слапова врела Лађевац. У близини Лађевца налазе се остаци Рачанске преписивачке школе.