Манастир Тресије

 

У северозападном делу врхова Космаја, изнад стрмо усеченог корита потока Мале Тресије, налази се манастир посвећен Сабору Светих Архангела, у народу познат под именом Тресије.

 
 

Оснивање манастира Тресија на Космају, недалеко од Сопота, приписује се деспоту Стефану Лазаревићу. Међутим, највероватније да је манастир настао још крајем XIII. или почетком XIV века, у време краља Драгутина, а да је обновљен у време деспота Стефана, почетком XV века.

 
 

У турским изворима манастир се помиње 1560. године, као манастир Светих Архангела под именом Трес, који је имао 12 калуђера. Страдао је крајем XVII века од Турака.

 
 

Калуђери су са манастирским драгоценостима прешли у Срем и нашли уточиште у фрушкогорским манастирима. Тако је 1641. године у манастир Хопово донет један псалтир из Тресија, који се данас налази у библиотеци манастира Хиландар.

 
 

Манастир Тресије је православни мушки манастир који припада Епархији шумадијској Српске православне цркве.

 
 

Дуго је ова светиња чекала обнову. Тек тридесетих година XX века иста је започета, али је Други велики рат прекинуо. После рата се постепено прикупља братство које, у неповољним условима и уз велике напоре и немаштину, започиње обнављање манастирских здања. Обнова и изградња још увек трају.