Црка Св. Петке на Калемегдану

 

Црква Свете Петке налази се у Доњем Граду Београдске тврђаве и подигнута је на месту чудотворног извора, у непоседној близини цркве Ружица, подигнуте после 1867. године.

 
 

Садашња капела је саграђена 1937. године по пројекту архитекте Момира Коруновића. Њене унутрашње зидове и сводове покривају мозаици, које је 1980-83. године израдио сликар Ђуро Радуловић.

 
 

Капела Свете Петке је подигнута у периоду када су мошти ове светитељке премештене у Београд. Њене мошти су пренете на молбу кнегиње Милице Султану. Део моштију је пренет 1417. године у капелу коју је подигао непознати великодостојник из Доњег града. Након турског освајања Београда 1521. мошти су однете у Цариград. 1641. године их откупљује молдавски војвода и преноси у град Јаши. Црква Ружица и даље чува једну частицу моштију Свете Петке.

 
 

Није познато да ли је помињана капела била подигнута у близини извора, као ова данашња. Та првобитна капела је била у облику земунице у коју се улазило низ степенице. Због лошег стања, на иницијативу Патријарха Варнаве, на данашњем месту је изграђена и освештана капела на дан Свете Петке 1937. године. Приликом копања темеља пронађени су остаци неког старијег храма и ископане су бројне кости војника погинулих током одбране Београда 1914 и 1915. године.
При овој цркви изграђена је крстионица по узору на апостолске.