Манастир Жича

 

Жича је српски средњовековни манастир из прве половине 13. века, који се налази у близини Краљева и припада Епархији жичкој Српске православне цркве. Подигао га је први краљ Србије из династије Немањића, Стефан Немањић, а значајну улогу у његовом подизању имао је и његов брат, Свети Сава.

 
 

Главна манастирска црква, подигнута у Рашком стилу, посвећена је Вазнесењу Христовом (Светом Спасу) и према мишљењу академика и историчара уметности Војислава Ј. Ђурића црква Вазнесења Христовог, када је била готова, постала је узор и остала то кроз читав 13. век, тиме је у историји рашког градитељства као заметак новог раздобља, заузела кључно место.

 
 

За разлику од већине наших манастира који су грађени у тешко приступачним пределима, Жича се налази у плодној равници. После само 6 км од Краљева према Матарушкој Бањи наићи ћете на једну од највећих светиња српског народа, Манастир Жича.

 
 

Манастир Жича је 1979. године проглашен за споменик културе од изузетног значаја и налази се под заштитом Републике Србије.