Дворац Фантаст

 

Мало је људи који машту могу да претворе у стварност. Један од тих ретких био је Богдан Дунђерски, припадник најбогатије породице у Војводини с краја XVX и почетка XX века. На свом имању, које се простирало на преко 2600 јутара земље, саградио је у сред равнице, дворац из маште. Налази се на 12 километара од Бечеја, и од свих двораца у Војводини, Фантаст је дефинитивно најупечатљивији и најраскошнији. Дворац данас представља хотелски комплекс са рестораном и парком.

 
 

Дворац Фантаст има једну велику четвртасту кулу са које се пружа сјајан поглед на равницу, и неколико мањих, цилиндричних кула. Комплекс дворца се простире на око 65 ха и обухвата, поред дворца, и ергелу, капелу где је сахрањен Богдан Дунђерски, мали каштел, парк са језером. Капела је грађена упоредо када и дворац, почетком двадесетих година прошлог века у неовизантијском стилу. Иконостас је осликао сликар Урош Предић иначе велики пријатељ Богдана Дунђерског.

 
 

Целом дужином комплекса протеже се ергела. На том простору налазе се четири коњушнице и више помоћних објеката као и падок и стаза за тренинг галопера. У коњушницама могу да се виде чувена грла као што су Хоноуред гуест, Тринидад и Соаринг Фалцон. Уз помоћ искусних инструктора-тренера могуће је и јахање, вожња кочијама а зими вожња саоницама у предивном амбијенту снегом покривене равнице.

 
 

Парк окружује дворац, капелу и мали каштел са свих страна и представља мешавину енглеског и француског типа паркова. У парку постоје уређене стазе за шетњу. Централни део заузима базен који је био у функцији за време Богдана Дунђерског. Парк има и друге садржаје, уређено игралиште за децу као и два терена за тенис.