Дворац Капетаново

 

Дворац је саградио ондашњи Жупан Ботка Бела 1904. године. Основна концепција зграде одређена је идејом средњовековног замка. Дворац Капетаново се налази у атару ван сваког места на путу Зрењанин -Вршац у близини места Стари Лец. Има два улаза, а око њега је био простран парк са фонтаном. Дворац је на лицитацији 1938. купио богати трговац Франц Мај за мираз ћерки, која га је удајом донела последњем предратном власнику Милану Капетанову, по коме и данас носи име. Милан Капетанов, је задржао дворац у свом власништву до краја другог светског рата, када му је законом о национализацији одузет. Зграда представља пример изразите неоготичке архитектонске концепције складних пропорција са свим одликама романтичарске представе о типу и облику објекта ове намене.

 
 

Као појава, Капетаново представља редак пример “пољских двораца”. Положајем ван насеља и архитектури примереној овој концепцији, представља изузетно занимљив пример псеудосредњевековног замка. Градећи дворац Капетаново, ствараоци су узор проналази у средњевековним замцима, те су га изградили у неоготичком стилу. У питању су врло складне пропорције које одговарају романтичарским начелима која се тичу типа и облика грађевине. Прозори на спрату имају преломљен тзв. готски лук, а завршавају се полулучно. Што се тиче приземља, оно је као имитација камених блокова четвртастог облика са испупченом соклом. Првих година његовог постојања, дворац је био окружен парком испуњеним зеленилом у центру којег се налазила фонтана.

 
 

Легенда о дворцу Капетаново:
Било је лето, август 1938. године. Власник замка, Ботка Бела, изгубио је своје богатство. Међутим, то још и није била тако велика несрећа у поређењу са оном која је уследила само неколико дана касније пошто је сазнао да је банкротирао. Његова жена, немогавши да се помири са губитком дворца, полила се бензином и запалила. Све што је остало од ње након тог немилог догађаја био је прамен њене плаве косе. Тај прамен дуго је облетао око дворца. Легенда каже да се, после ове трагедије, сваке године на Светог Илију, у једној од одаја замка појављује сенка плавокосе жене. Дворац Капетаново данас је у приватном власниству, адаптиран је, али и регистрован као споменик културе од великог значаја.