Дворац Каштел

 

На 7 км од Зрењанина, у селу Ечка, налази се дворац „Каштел“, грађен у енглеском стилу, у периоду од 1816. до 1820. године. Лазар Агоштон, властелин у Ечки је 1820. године отворио нови властелински дворац на левој обали Бегеја. За свечано отварање уређивао се сваки кутак села, дотеривале су се куће и чистила дворишта и улице, обликовали дрвореди и припремали славолуци. Главни кувар је за ту прилику доведен из Беча. Кочије и коњи су блистали за дочек 300 угледних званица из Беча и Будимпеште. Отварању је присуствовао и чувени гроф Естерхази, најбогатији и најугледнији властелин у Угарској.

 
 

Увече 29. августа 1820. приређена је свечана бакљада да би ујутру црквена звона објавила почетак свечаности и позвала становнике Ечке на прославу и освећење дворца. После свечаног ручка, за господу је приређен лов, а за даме шетња гондолама по Великом језеру и Бегеју. Врхунац свечаности је био ечански бал који је личио на чаролију – дивне дамске тоалете, раскошне униформе и разнобојне бенгалске ватре дуж многобројних стаза у парку. Трећег дана госте је својим виртуозним свирањем одушевио Франц Лист, тада деветогодишњи дечак. Имање и дворац 1870. године откупио је гроф Феликс Орнонкур, а након тога дворац је дограђен и измењен 1898/99. године. Данашњи изглед добија када је породица Орнонкур била на врхунцу.

 
 

Каштел је током година био место окупљања многих љубитеља лова, а ту су боравили и аустроугарски престолонаследник Франц Фердинанд и југословенски краљ Александар Карађорђевић. За време другог светског рата, власници емигрирају у Америку, а дворац прелази у државно власништво. Данас је ово старо здање потпуно реновирано и претворено у хотел који својим гостима пружа незабораван одмор у аутентичном амбијенту инспирисаном аристократском прошлошћу. Од деведесетих година XX века, дворац Каштел се налази под заштитом Завода за споменике културе.