Патријаршијски двор – Сремски Карловци

 

Зграда Патријаршијског двора је саграђена за време митрополита Георгија Бранковића, између 1892. и 1895. године, а по пројекту нашег архитекте Владимира Николића. Дворску капелу осликао је нас чувени сликар Урош Предић. Двор је изграђен на месту где се некада налазио Пашин конак, Пашин конак је био прво седиште поглавара српске цркве након пребацивања архиепископије из Пећи у Сремске Карловце.

 
 

Основа двора је у облику ћириличног слова “Ш”, а на средишњем крилу се налази улаз са колским прилазом. Изнад улаза, на спрату се налази дворска капела, која је покривена полулоптастом куполом са лантерном на врху. Главна фасада има истурене бочне ризалите наглашене у висини првог спрата ступцима-пиластрима који се у висини атике завршавају троугаоним тимпанонима, а средишњи ризалит је наглашен са три прозора који су већи од осталих, терасом и улазом испред кога је степениште са бочно постављеним каменим скулптурама два лава.

 
 

На истој фасади је низ са седамнаест прозорских отвора са полукружним завршецима. Прозорски отвори главној фасади дају ритам и уједначеност, а плитки пиластри са јонским конзолама и балустрада испод прозорске масе, овој фасади дају ведрину. На централном ризалиту је наглашен кров на чијем је врху осматрачница.

 
 

Око двора је веома лепо обликована и одржавана башта. Зграда са двориштем је ограђена високом оградом комбинована од зида и решеткама од кованог гвожђа.

 
 

Данас је зграда стално пребивалиште владике Сремског и летње пребивалиште Српског патријарха и истовремено музеј Српске православне цркве. Зграда и парк се беспрекорно одржавају а двор је отворен за посетиоце.

 
 

Патријаршијски двор у Сремским Карловцима је споменик од изузетног значаја и спада у највелелепније грађевине у целој Србији, а такође је један од најлепших примера владичанских дворова у Српству.