Аранђеловац

 

Шумадијски округ није богат само густим и прелепим шумама, већ се у њему налазе и бројни развијени и туристички интересантни градови. Један од таквих градова је свакако и Аранђеловац.

 
 

Овај град је стекао велику популарност највише због својих искоришћених природних потенцијала, јер као што вероватно већ знате, у њему се налази једно од најпознатијих природих лечилишта у Србији, Буковичка Бања. Можда је ипак Аранђеловац најпознатији по чувеној води која се овде точи и прозводи, по минералној флашираној води „Књаз Милош“.

 
 

Аранђеловац је смештен покрај извора реке Кубршнице, у подножју прелепих планина Букуље и Венчаца. Да су лепоте и природни потенцијали ових крајева препознати још у праисторијска времена говори и један од споменика културе и природе prve категорије који је заштићен законом, пећина Рисовача. У њој је пронађено једно од највећих археолошких налазишта, трагова из времена палеолита у Европи.

 
 

Аранђеловац је младо насеље, основано је наредбом Кнеза Милоша Обреновића 1837. године на територији села Врбица, у подножју Рисоваче. Кнез Милош Обреновић је писменим декретом 1859. године у Буковику наредио подизање цркве „Свети Аранђел“ и да ће се варош Врбица од тада звати Аранђеловац. Тако је Аранђеловац уствари добио име по Врбичкој цркви.

 
 

Од улаза у град, некад села Врбица, а данас ужег градског подручја, води дугачка главна улица све до центра града, где је на простору од 24 ха прелепог парка смештена Буковичка бања. Трговачко-занатска зона данас је заштићена као стара чаршија којом се као и некад, нижу радње, кафеи, посластичарнице, ресторани… Улица данас носи име оснивача града, књаза Милоша Обреновића, и спаја две заштићене културно историјске целине, бањски парк и музеј палеолита у пећини Рисовача. Орашац, трећа заштићена зона, налази се на улазу у град.

 
 

Град и бања су стекли поверење многобројних спортиста и спортских клубова који су стални гости, јер за њихове припреме овде влада идеална клима. Изграђени су спортски терени, фудбалско игралиште, хала и тениски терени.