Кикинда

 

У северном делу Баната, на само 8 км од румунске и 60 км од мађарске границе налази се Кикинда. Град се налази на простору који је богат траговима старих и ишчезлих култура и цивилизација. Многобројни археолошки налази сведоче да су овде људи живели још пре седам хиљада година.

 
 

Назив Кикинда први пут је забележен почетком XV века и то у облику “Kökényd”, а највероватније је означавао, заједно са називом “Ecehida”, име више мањих насеља, односно добара угарских, а затим и српских деспота. Данашњи назив града јавља се први пут на географској карти 1718. године као Гросс Кикинда и тада не обележава насеље , већ ненасељен простор - пустару.

 
 

Кикинда је средиште културе и уметности севернобанатског округа. Овде се налазе бројна археолошка налазишта, која сведоче о развијеној цивилизацији и култури на тлу северног Баната од праисторије.

 
 

Кикинда је отворен град, широкогрудих људи великог срца, већег од највеће планине, ширег од најшире реке, срдачних у начину опхођења и примању госта. Таква варош је Кикинда у којој су највећа природна богатства људи. А, у туризму, човек је најзначајнији фактор. То је један од разлога, да када једном дођете у Кикинду, врло брзо пожелите да се у њу вратите.

 
 

Зато посетите Кикинду и уверите се, да су у банатској равници људи највећи брегови. Њихова срдачност са којом примају госте и туга када они одлазе, спремност да понуде и покажу све оно што имају, чине Кикинду лепом и атрактивном за госта.