Пријепоље

 

Када дођете у западну Србију, гледајте да вас пут нанесе и у Пријепоље. Било да вас занимају верски споменици, природне лепоте или активан одмор, овде ћете наћи све што вам треба, а кући ћете понети лепе успомене.

 
 

Општина Пријепоље се налази у југозападном делу Србије на тромеђи Босне и Херцеговине, Србије и Црне Горе, на надморској висини од 1200 метара. Пријепоље пресеца долина Лима правцем југоисток – северозапад, са којом се повезује већи број мањих река. На додиру река Лима и Милешевке, са њихове десне стране, на просторима речних тераса и алувијалних равни развило се старо Пријепоље.

 
 

Пријепоље се сместило на додиру маритимних и континенталних ваздушних маса. Од мора је (ваздушном линијом) удаљено 140 км, а од Панонске низије 160 км. Међутим, између Јадранског мора и Панонске низије испрецили су се високи планински венци чија висина прелази и преко 2500 м. Они спречавају дубље продирање континенталних и маритимних утицаја на простору пријепољског краја. Стога се Пријепоље може убрајати у градове са умереном – континенталном климом која је знатно модификована рељефним утицајем. Средишња годишња температура је око 9°Ц. Средње најниже температуре ваздуха су у јануару око - 3°Ц, док су средње највише у јулу са око 19°Ц.

 
 

Када се помене Пријепоље, туристи из Србије прво помисле на манастир Милешева. Али то није све што Пријепоље нуди, на списак места која треба посетити свакако треба додати и Камену Гору, средњековни град Милешевац, у чијој близини су и такозване „Савине испоснице“, а морате се попети и до видиковца на Соколици или до слапова Сопотнице. Недалеко је и Специјални резерват природе "Клисура реке Милешевке", а о Златару и његовој лепоти не морамо уопште говорити, када једном посетите ову планину, све ће вам бити јасно. Зато нека Пријепоље буде једна од дестинација коју морате посетити.