Сјеница

 

У срцу Пештерске висоравни, у благој котлини, на надморској висини од преко 1000 метара, која је са свих страна окружена планинама чији врхови прелазе 1600 мнв, смештена је Сјеница.

 
 

Сјеница се одликује посебном врстом континенталне климе са изразитим температурним разликама у току године, па чак и једног дана, као и са великим снежним падавинама у току зиме која у овим крајевима неуобичајено дуго траје. 26-ог јануара 1954. године у Сјеници је измерена најнижа температура у Србији од -35.4°Ц због чега Сјеницу називају и Српским Сибиром.

 
 

Овај град располаже спортским теренима идеалним за зимске спортове, а посебно за алпске и нордиске спортове, који се налазе на Радишића брду, Бабињачи и Јадовнику.

 
 

Сјеница је позната и по свом јединствиним у европи, Сјеничким сиром, својим специјалитетом јагњетином са Пештера, какву је тешко наћи у другим крајевима. Ту су и посластице које не можете наћи нигде другде сем на Пештеру, као што су Јардум или Сјенички суџук.

 
 

Сјеница је добила назив по обиљу траве-сјена, која је се у околини Сјенице коси и по три пута годишње. Сјеница на старословенском значи Земља сијена.

 
 

Кроз град и у његовој непосредној близини протичу четири реке, Увац, Вапа, Грабовица и Јабланица, од којих се формира Сјеничко језеро.
У близини Сјенице налази се парк природе Голија, СРП Увац, Тубића пећина али и Ушачки пећински систем. Планине Јадовник, Златар, Гиљева, Јавор итд.