У срцу Пештерске висоравни, у благој котлини, на надморској висини од преко 1000 метара, која је са свих страна окружена планинама чији врхови прелазе 1600 мнв, смештена је Сјеница.

Фото: skijanje.rs
Сјеница се одликује посебном врстом континенталне климе са изразитим температурним разликама у току године, па чак и једног дана, као и са великим снежним падавинама у току зиме која у овим крајевима неуобичајено дуго траје. 26-ог јануара 1954. године у Сјеници је измерена најнижа температура у Србији од -35.4°Ц због чега Сјеницу називају и Српским Сибиром.

Овај град располаже спортским теренима идеалним за зимске спортове, а посебно за алпске и нордиске спортове, који се налазе на Радишића брду, Бабињачи и Јадовнику.

Сјеница је позната и по свом јединствиним у европи, Сјеничким сиром, својим специјалитетом јагњетином са Пештера, какву је тешко наћи у другим крајевима. Ту су и посластице које не можете наћи нигде другде сем на Пештеру, као што су Јардум или Сјенички суџук.

Сјеница је добила назив по обиљу траве-сјена, која је се у околини Сјенице коси и по три пута годишње. Сјеница на старословенском значи Земља сијена.
