Ваљево

 

Ваљево се налази у западној Србији на непуних 100 км југозападно од Београда. Градско језгро смештено је у котлини кроз коју протиче река Колубара. Ваљево спада међу већа и развијенија насеља у Србији, истовремено Ваљево се сврстава и међу најстарија градска насеља Србије.

 
 

Име Ваљево се по први пут среће у једном документу сачуваном у Хисторијском архиву у Дубровнику, датираном на 1393. годину. Од тада насеље има преко шест стотина година потврђеног континуираног постојања.

 
 

У Ваљеву настаје река Колубара која настаје од река Јабланице и Обнице. У Колубару се, на територији Ваљева, такође уливају реке Љубостиња и Градац. А у Петници, на 5 км од Ваљева, налазе се отворени базени и терени за мале спортове, као и вештачко језеро на реци Поцибрави.

 
 

Ваљево је данас модеран град, богате историје, традиције и културе. О томе сведочи очувано градско језгро са административним зградама, јавним установама и споменицима културе, зградом Народног музеја и Ваљевске гимназије.

 
 

У центру града, на десној обали Колубаре, налази се Тешњар, аутентична српска чаршија из периода турске владавине. Пореклом је из XVII века, али је очувани изглед с краја XIX века. У Тешњару су снимљени многи домаћи филмови и серије.