Врање

 

Врање се налази на крајњем југу Србије, у долини Јужне Мораве, 45 км од Македонске и 80 км од Бугарске границе. Град се налази на комуникационом правцу коридор 10 који повезује средњу Европу са јужном.

 
 

Град се налази у северозападном делу Врањске котлине, на левој обали Јужне Мораве. Смештен је у подножју Пљачковице (1231м), Крстиловице (1154м) и Пржара (731м). Врање је економски, административни, здравствени, образовни и културни центар Пчињског округа.

 
 

Врање је веома модеран град који љубоморно чува сећање на своју прошлост, и споменике, и свој дијалект, из кога провирује душа врањанска. Врање је пронашло чудесан начин да споји европско, оријентално, национално, традиционално и модерно у једну целину, из које ће сваком несебично пружити оно што жели и колико жели, и пустити га да у тај спој дода, ако зна, и може, делић своје душе и својих знања и сазнања.

 
 

Мешавина оријенталног и европског, преплитање истока и запада, подарили су Врању посебну врсту животног и љубавног заноса, посебну врсту севдаха зачињену специфичном врањанском песмом, игром и музиком.

 
 

Да би се осетио овај специфични начин живљења, ова посебна животна филозофија, мора се доћи у ову питому варош гостопримљивих људи да се пробају укусна јужњачка храна и добра вина, да се чује аутентични врањски мелос који отвара и најскривеније кутке душе, да се види и заигра врањски чочек – игра која буди емоције и страсти, да се опусти и живот посматра са његове лепше стране.