Зајечар

 

Град Зајечар налази се у централном делу Тимочке Крајине, у Зајечарској котлини, окружен планинама Тупижницом, обронцима планине Дели Јован и Старе Планине.

 
 

Територију пресецају реке Црни и Бели Тимок који спајањем чини Велики Тимок који протиче и кроз град Зајечар. На територији општине постоје три вештачка акумулациона језера, Грлишко, Рготско и Совинац.

 
 

Зајечар се осим богате историје може похвалити и Поповом плажом, простором за уживање поред реке Тимок са сређеним игралиштем за децу, спортским теренима и парком.

 
 

Спортско рекреативни центар, спортска хала као и фудбалски терени, градски стадион, Еуро клуб са шест тениских терена као и олимпијски базен налазе се у подножју парк шуме Краљевица, и представљају центар спортских дешавања у граду, али и место где се одржава и чувена рок манифестација Гитаријада.

 
 

Недалеко од Зајечара налази се бањско лечилиште Гамзиградска бања са уређеним термо минералним изворима. У близини града налазе се и остаци римске царске палате из IV века пне, Феликс Ромулиана (Гамзиград), која је призната као светска културна баштина под заштитом УНЕСКО-а.