Борско језеро

 

Само језеро налази се у подножју планине Црни врх и представља једно од најлепших вештачких језера у Србији и региону, првенствено због окружења са изузетним природним одликама. У непосредној околини Борског језера налазе се бројни пропланци, пашњаци, планине и ловишта, што боравак у овом делу Србије чини правим ужитком због мира и очуване природе.

 
 

Борско језеро је вештачко језеро изграђено 1959. године подизањем бетонско-земљане бране и акомулацијом вода мањих околних река Ваља Жони, Марецове и дела слива Злотске реке. Језеро се налази у подножју планине Црни врх и палеовулканске купе Тилва њагре. Вода језера је примарно намењена индустријским погонима Рударско-топионичарског басена у Бору, али је убрзо по изградњи због природног окуржења, листопадних и четинарских шума, бројних рекреативних садржаја и близине граду постало главна дестинација за одмор и релаксацију не само Борана, већ и грађана читавог источног дела Србије.

 
 

Летње месеце велики број грађана источне Србије, Борана, Зајечараца, али и туриста којих је највише из Србије, Бугарске и Румуније, проводи на Борском језеру. Вода је чиста и бистра, планинска и у појединим деловима језера, готово исправна за пиће.

 
 

Осим туристичког карактера, ово језеро је једна од омиљених дестинација спортских риболоваца које је врло лако запазити током целе године. Вода за купање је идеална у летњим месецима, када достиже и 25 степени, што свакодневно на обале језера привлачи више хиљада гостију.

 
 

Мишљење туриста је да је Борско језеро јединствено због изванредне природе која га окружује, као и препознатљиве околине коју чине пропланци, листопадне и четинарске шуме и стазе за шетњу и уживање у природи. Због надморске висине од 438 метара, призори који се могу видети и лети и зими остављају без даха.