Бованско језеро

 

Бованско језеро је вештачка акумулација настало градњом бране 1978. године, у систему регулације слива Мораве и хидроцентрале „Ђердап“ са задатком да задржи наносе брдских и планинских река, а истовремено да акумулира велике количине воде. Језеро је удаљено 14 км од Алексинца, а 9 км од Сокобање и налази се на регионалном путу Алексинац-Сокобања-Књажевац.

 
 

Језеро је дуго 8 км, највећа ширина му је 500 м, а дубина 50 м. Бованско језеро преко постројења за пречишћавање воде водом снабдева град Алексинац. Зато је језером забрењана пловидба чамаца на моторни погон. Међутим за једриличаре, љубитеље веслања и педалина увек има места. Сваке године два пута, у априлу и септембру, одржава се једриличарска регата "Бован".

 
 

Богато је рибом, право је уживање за пецароше и прави рај за кампере. Постоје и уређена места за купање. Има више уређених плажа за купаче, а вода је врло пријатна за купање. Има места за камповање, али проблем је неуређени камп простор, нема воде, струје, тоалета. На обали језера има доста објеката за смештај, а и Сокобања је удаљена тридесетак минута вожње бициклом. За време летње сезоне постоји и организовани превоз до језера. Обавезно га посетите. Уживаћете у оази око које се простире шума, а могуће је видети и неку од дивљих животиња, срне, зеца, лисице па и вука.