Језеро Перућац

 

Перућачко језеро је вештачко језеро на подручју општине Бајина Башта. Настало је преграђивањем тока реке Дрине, за потребе хидроелектране „Бајина Башта“.

 
 

Перућачко је акумулационо језеро које се водом напаја из реке Дрине. Језеро је површине око 12,4 км², дубоко је до 60 метара. Дужина језера износи око 54 км, најмања ширина 150 метара, а највећа ширина око 1000 метара. Перућачко језеро налази се на 290 мнв. Највећи део језера се налази у кањону реке Дрине који почиње 7 км од бране, хидроелектране „Бајина Башта“.

 
 

Најдужи, односно кањонски део језера окружује изразито стрма обала оивичена стрмим каменим литицама и каменим блоковима који вертикално пониру у воду. Због стрмине обале, дубина језера на само пар метара од обале достиже просечну дубину од 3 до 8 метара. Средина језера представља границу између Републике Српске, БиХ и Републике Србије.

 
 

Језеро се налази у природном завоју кањона реке Дрине између Бајине Баште и Вишеграда, и обавија планину Тару на којој се налази Национални парк Тара. Језеро је погодно за риболов и купање.