Палићко језеро

 

Палићко језеро се налази 8 км од Суботице, поред места Палић, и значајан је туристички центар Војводине. Језеро захвата површину од 4,6 км². Просечна дубина језера је 1,9 м, највећа је 3,5 м. Температура воде се креће између 18 и 25°Ц и просечно има пеко 2000 сунчаних сати годишње.

 
 

Језеро је атрактивно пре свега купачима, али сам центар нуди и друге видове забаве, спортске активности и обилазак резервата природе, посматрање птица, пешачке туре и фото-сафари. Обала је веома привлачна због својих пешчаних спрудова и стаза за бициклисте. Језеро је богато рибом и ово даје прилику заљубљеницима у пецање за активан одмор. Обала језера је дугачка око 17 км и целом својом дужином је уређена.

 
 

Палић је, према легенди коју ће вам мештани радо испричати, језеро настало од суза пастира Павла који је ту изгубио своје стадо па је зато вода у језеру слана. По другој причи, језеро је остатак Панонског мора које је у прадавна времена постојало на овим просторима.

 
 

Ако желите да одмор проведете у Србији у кутку природе као из бајке, Палићко језеро је право место за вас. Реч је о језеру које је већ годинама једна од најпосећенијих локација у Србији.