Власинско језеро

 

Југоисточна Србија, међу многим природним лепотама, може се похвалити и са неколико популарних и прелепих језера. Једно од њих је свакако надалеко познато Власинско језеро. Власинско језеро је смештено на такозваној Власинској висоравни, на висини од 1.213 метара и једно је од највиших вештачких језера у нашој земљи. Простире се на 15 км² а дубоко је до 35 метара.

 
 

Окружено је прелепим планинама попут Бесне кобиле, Варденика и Чемерника, али значиће вам да вам кажемо да се у околини Власинског језера налазе и невероватни водопади, прекрасне клисуре, брзи вијугави потоци, шумска пространства, изузетно разноврстан свет флоре и фауне, бистри извори чисте и здраве воде...

 
 

Његову лепоту чини и неколико скривених залива који су идеални за плаже, спортове на води и камповање. Биљанин залив је најпосећенији а поред овог постоји још десетак других залива.

 
 

Оно због чега ћете ово место заволети јесте постојање стотинак плутајућих тресетних острва која покрећу ветрови приликом подизања водостаја језера. Дебљине су од 30 ценитметара, па све до једнг метра. Крећу се, плутају веома слободно, од обале до обале, мењајући како место тако и облик и на тај начин чинећи праву атракцију за све посетиоце језера.

 
 

Околина Власинског језера, али и њена острва богата су прелепом природом која ће вам одузети дах. Врбе, јеле, брезе, разне врсте трава, боровнице, шумске јагоде, трешње, дивље шљиве и малине, купине, шипурак, биљка људождерка, трске, различите врсте птица, све то се налази на овом прекрасном пределу, на Власинској висоравни.