Златарско језеро

 

Златарско језеро, познатије као Кокин Брод, смештено je на надморској висини од 880 м. и налази се у оквиру Специјалног резервата природе „Увац“.

 
 

У питању је вештачко језеро које је настало 60-их година изградњом Хидроелектране „Кокин Брод“. Ова брана висока је чак 83 метра, а дужине је 1.264 метара, те је као таква највећа земљана брана у Европи.

 
 

Златарско језеро је треће по величини у Србији после Ђердапског језера на Дунаву и језера Перућац на Дрини. Налази се између планина Златар и Муртеница, 10 - 15 км од Нове Вароши. Језеро има површину од 7,25 км², а дугачко је од 15 км до 23 км и највеће је у увачком систему.

 
 

Језеро је највећим делом пловно што пружа могућности за вожњу чамцима и потпуно уживање у свим природим лепотама које нуди. Чести гости су бициклисти, планинари, ловци и риболовци. Језеро са својом околином представља природно станиште белоглавог супа. Резерват ове птице је нешто по чему је ово језеро познато, иако га осим тога красе бројне природне лепоте које вас неће оставити равнодушним.