Зворничко језеро

 

Зворничко језеро се пружа 25 км узводно од бране код Малог Зворника и лежи на 140 м надморске висине. Површина језера износи 8,1 км2, ширина од 0,3 до 3 км, а дубина до 39 м. У језеру је акумулирано око 90 милиона м3 воде.

 
 

Зворничко језеро је прва акумулација на Дрини. Припремни радови на изградњи бране и пратећих објеката почели су 1948. године, а језерски басен је напуњен водом 1955. године.

 
 

Језеро има идеалне услове за развој наутичког туризма. У приобаљу Зворничког језера налазе се мале плаже, велики број викенд кућа и неколико угоститељских објеката, а вожња кајака, кануа и народних чамаца уз риболов, купање и одмор само су неке од активности којима се туристи могу бавити на овом језеру.

 
 

Зворничко језеро је омиљена дестинација туристима, посебно риболовацима, који долазе из готово свих крајева света у Мали Зворник. Разлог за то првенствено је богат рибљи фонд језера, које у својим дубинама крије капиталне примерке различитих врста риба, међу којима су као најзаступљеније деверика, плотица, гргеч, шаран, штука, сом, младица, пастрмка, лињак као и многе друге.

 
 

Куриозитет представља рибља стаза у оквиру хидроелектране која се отвара сваке године у пролеће, у време мреста, како би се риба из доњег тока Дрине кретала ка Зворничком језеру и мрестила. Иначе, Хидроелектрана Зворник је једина у земљи која има рибљу стазу, која се редовно отвара од 2003. године.