Специјални резерат природе – Увац

 

Специјални резерват природе "Увац" је заштићено природно добро од изузетног значаја и простире се на 7.543 ха. Централну морфолошку целину резервата представља кањонска долина реке Увац са долином њених притока. Јединствени загрљај природе, прожимање воде и копна које их окружује, кратак је опис три прелепа језера, Увачког, Златарког и Радоињског. Настала су делимичним потапањем долине планинске реке Увац и изградњом три бране.

 
 

Посебна вредност кањонских делова долине су укљештени меандри. Ртови меандара у околини села Лопиже имају релативну висину од око 100 м. Меандри Увца су већ препознатљива слика из југозападне, али и целе Србије. Када је реч о пећинама, пећине су бројне и по величини варирају од поткапина до једног од највећих до сада познатих пећинских система у Србији, а то је Ушачки пећински систем чија дужина до сада истражених канала износи 6.185 м. Ушачки пећински систем се састоји од две пећине – Ушачке и Ледене, као и јаме Бездана која их спаја. Ту су још и Тубића, Баждарска и Јаворска пећина.

 
 

Специјални резерват природе "Увац" издваја присуство око 130 врста птица. Највећу атракцију резервата представља белоглави суп, ретка врста орла лешинара импозантне величине, распона крила до 3 м што га чини моћним летачем. Његова улога у ланцу исхране у екосистему је јединствена и незаменљива, искључива храна су му угинуле животиње, чиме спречава ширење зараза и на тај начин чини ''природну рециклажу''. На подручје резервата у претходних неколико година вратиле су се још неке врсте орлова лешинара које су некада настањивале ово подручје. Реч је о црном лешинару, белој кањи и орлу брадан. Верујемо да ће се ове прекрасне птице вратити на Увац у већем броју, на радост љубитеља природе, птица посебно, из целе Србије, али и региона, Европе и света.

 
 

Специјални резерват природе "Увац" је једно од ретких гнездилишта великог ронца на подручју Србије, као и подручје где је забележена највећа популација ове ретке врсте птице на Балкану. Подручје резервата насељавају и орао белорепан, сури орао, орао мишар, орао змијар, као и бројне врсте јастребова и сова, али и других птица.. Поред великог богатства орнитофауне, значајно је је и присуство ретких и угрожених врста сисара и друге фауне, попут вука, медведа, дивљих свиња, лисица, зечева, јазаваца, куна...

 
 

Разноликост нетакнутих станишта, присуство ендемичних, реликтних и угрожених биљних и животињских врста, од посебног су значаја за очување биодиверзитета и геодиверзитета, а самим тим развој и промоцију туристучких потенцијала резервата, али и златарског краја у целини.