Боговинска пећина

 

Боговинска пећина - драгуљ источне Србије Налази се на источном ободу Јужног Кучаја, у атару села Боговина, 12 км од Бољевца. Боговинска пећина поседује 540 метара уређене стазе уздигнуте од речног корита која омогућава несметан приступ до најлепших дворана пећине. У уређеном делу пећине по лепоти и богатству пећинског накита посебно се издвајају четири дворане.

 
 

Концертна дворана, где је северни зид дворане обложен монументалним украсима, са кубетом и саливима разних боја. Делује свечано и импозантно, а због акустичности је добила назив Концертна дворана. Пружа услове за органзиовање музичких и литерарних садржаја. Рударска дворана се налази на тераси са десне стране речног канала. Посвећена је боговинским рударима.

 
 

Дворана киклопа, располаже обиљем накита, претежно сталагмитске скупине. Централно место заузимају Киклопи по којима је дворана и добила име. Лево од Киклопа истиче се пећински стуб, раскошан, светлуцав и „накинђурен”, који је добио назив Влашка млада. Између Киклопа и Влашке младе налази се и ниски сталагмит који подсећа на мајку са дететом у наручју.

 
 

Хајдучка дворана, добила је назив по сталагмиту румене боје, високом 10 метара са постољем пречника два метра, који симболизује Хајдук Вељка. Близу Хајдук Вељка из таме израња његова верна и храбра сапутница – Чучук Стана.

 
 

У уређеном делу пећине постоји још десетак дворана пребогатих пећинским накитом, од којих се посебно истичу Кристални светлуцави слапови, Чегар, Невеста и Палисада.
Боговинска пећина налази се под управом ТО Бољевац. Да би је посетили потребно је најавити свој долазак пошто није стално отворена. Водич ће по налогу туристичке организације доћи да је отвори и да вас проведе.