Пећина Церемошња

 

Пећина Церемошња налази се у источној Србији, 15 км од Кучева, у подножју Хомољских планина, на надморској висини од 533 м, недалеко од села Церемошња, по коме је и добила име. Пећина Церемошња (Јованова пећина) је за туристичке посете уређена 1980. године, а 2007. године добија статус Заштићеног природног добра (Споменик природе). Укупна дужина до сада истражених пећинских канала је 775,5 м, док је дужина туристичке стазе 431 м.

 
 

По богатству накита, пећина Церемошња је једна од најлепших у Србији. Позната је по великим дворанама које краси разноврстан пећински накит: сталактити, сталагмити, пећински стубови, драперије, окамењени водопади, галерије итд.

 
 

У пећину увире Стругарски поток и нестаје у пећинском понору. После једног километра подземног тока поново избија на површину као јако врело из оближње Бигар пећине. Претпоставља се да између ове две пећине постоји пећински систем дугачак неколико километара. Овде се мисли на старији систем пећинских канала који је у прошлости излазио испод крашког облука на око 20-30 метара изнад Бигар пећине, а не на данашњи, млађи речни хоризонт којим тече Стругарски поток. Планирани радови на повезивању ове две пећине показаће о чему се уствари ради. Стругарски поток и данас понире у пећини, периодично, и тада доноси велике количине вученог и суспендованог наноса који угрожава туристичко уређење и коришћење пећине.