Церјанска пећина

 

Церјанска пећина се налази на само 14 км од Ниша, поред села Церје по коме је и добила назив. Овај предиван свет испод земље саткан од канала, ходника и дворана, према проценама геолога, настао је пре више од 2 милиона година.

 
 

Већ десетак година малобројне посетиоце кроз ходнике и дворане Церјанске пећине води чувар заштићеног природног добра и водич Небојша Петровић. Од десетак водича који су завршили обуку он је данас једини активан који је сваку групу коју је повео безбедно и извео на светлост дана.

 
 

Особеност ове пећине је управо то што није приступачна за сваког већ само за оне који истински желе да се упусте у авантуру. Има доста успона и улаз је веома тежак, скоро да мора да се пузи. Ипак, највећа неугодност је вода кроз које се крећете дуж руте, неких 1800 метара од улаза. У питању су ледене понорнице у које се на појединим местима мора уронити до појаса.

 
 

Церјанска пећина има изузетан накит, а поред сталактита, сталагмита, таласастих драперија, кристалних цветова и пећинских коралија, ту су и хеликтити који у овој пећини пркосе законима природе и земљиној тежи, пошто се пружају у свим правцима па неки од њих изгледају као кактуси.

 
 

Специфичност овог заштићеног, природног добра представљају и различите врсте слепих мишева из рода потковичара као и дугопрсти вечерњак (Мyотис цапаццинии), мали мишоухи вечерњак (Мyотис оxyгнатхус) и дугокрилни љиљак (Миниоптерус сцхреиберсии). Посебно место у живом свету пећине заузима ватрени даждевњак (Саламандра саламандра) који се налази на листи строго заштићених дивљих врста животиња.

 
 

Завод за заштиту споменика природе прогласио је Церјанску пећину као природно добро I категорије. Церјанска пећина није отворена за туристе, али је преко туристичке организације Ниша могуће обићи са професионалним водичем у мањој групи.