Ресавска пећина

 

Ресавска пећина се налази на 20 км од Деспотовца, у кречњачком брду званом Бабина глава, на обали крашког поља (Дивљаковац). Спада међу највеће и најлепше пећине у нашој земљи, дуга је 4,5 км. Детаљно је истражено 2830 м, а за посетиоце је уређено око 800 м. Ресавска пећина је заштићени споменик природе и сврстава се у заштићено подручје прве категорије.

 
 

Раније су за пећину знали само чобани који су се склањали од невремена са стадима оваца. Један од чобана је открива 1962. године са свилајначким планинарима, да би већ исте године она била детаљно испитана од стране новосадских спелеолога, на челу са др Јованом Петровићем. Радови на уређењу пећине су трајали 10 година, што значи да је пећина званично отворена за посетиоце 22. Априла 1972. год.

 
 

Температура је константна и износи 7 °Ц, док влажност ваздуха варира од 80–100%. Старост накита који се налази у пећини процењује се на 45 милиона година. Унутрашњост пећине је богата бројним и разноврсним дворанама, каналима, галеријама, стубовима, сталактитима, сталагмитима, драперијама и окамењеним водопадима. Због богатства и разнобојности накита Ресавску пећину зову још и „Ресавска лепотица“.

 
 

Накит пећине почиње од самог улаза који се налази на 485 м надморске висине. Настаје растварањем калцијум карбоната, а боја зависи од минерала кроз који прође вода. Накит се појављује у три боје, а то су црвена, жута и бела. Најдоминантнијиа је црвена боја која потиче од оксида гвожђа, бела потиче од кристалног калцијума, а жута од примеса глине.

 
 

Приликом проласка кроз пећину посетиоци се крећу спиралном бетонском стазом, правац обиласка је у једном смеру, односно повратак није истом стазом. Стаза пролази кроз различите дворане на два нивоа (горња и доња галерија). Најнижа тачка до које долазе посетиоци налази се на 405 м надморске висине. У горњој галерији обилазе се четири дворане, Дворана сраслих стубова или колонада, Дворана кошница, Дворана Предворја историје и Кристална дворана.