Владикина плоча

 

На Старој планини између села Паклештица и Рсовци на неких 20 километара од Пирота, смештена у истоименом кањону, налази се пећина Владикина плоча.

 
 

Пећина се налази на левој страни, на 86 метара изнад речног корита и има дужину од 1360 метара за које се тренутно зна, мада није у потпуности истражена и постоји могућност да је њена дужина знатно већа од тренутних претпоставки. Свакако ово је најдужа пећина на подручју Старе планине.

 
 

У овом делу постоји још неколико пећина које се могу запазити изнад речног корита, на висини од 86 метара.

 
 

Цео систем пећина и јама којих у овом делу има преко 60 је највећим делом неистражен и неиспитан, спеолози не искључују могућност да се ради о једном вишекилометарском пећинском систему.

 
 

Име пећине потиче захваљујући спелеологу Срђану Тошићу који је приликом једне посете, на око 300 метара у унутрашњости усликао заиста необичан призор. Стену која својим обликом невероватно подсећа на људску главу, из профила на неког властелина, или владику. Тако су пећина, а и кањон добили име.

 
 

Пут до ових пећина није лак, за преко 4 километара захтевне стазе требаће вам око 2 сата, иако је пут добро обележен не препоручује се да идете сами, најбоље би било да идете са неким ко је већ био.