Авала, на само петнестак километара од Београда. Нарочито привлачна за планинаре, археологе и љубитеље нетакнуте и лековите природе.
На Авали су заступљене високе шуме китњака, цера, граба, букве, липе и изданачке шуме сладуна, као и културе црног бора и багрема. На заштићеном подручју планине има 597 биљних врста. Многе од њих имају лековита својстава, а неке представљају праву реткост, као што су зановет, златан и зеленика. Авала обилује и са много извора, али засигурно је најпознатији извор Сакинац са којег је коришћена вода у фабрици пива Ђорђа Вајферта. У свету је наша планина позната по карактеристичном, плаво – зеленом минералу, јединственом у свету, који је по планини назван – Авалит. Овај минерал се данас чува у збирци ретких минерала у Природњачком музеју.