Планина Девица

 

Девица је планина за коју је ретко ко чуо, a налази се јужно од Сокобање. Нити је много висока, нити много захтевна, али је и даље јако лепа планина за све који воле планине. Поред њене доступности и лепоте, краси је и одређена мистичност у виду тајанствених камених кругова за које неки сматрају да се ради о древној опсерваторији.

 
 

Пружа се правцем од истока ка западу у дужини од 22 километра и од севера ка југу још неких 16 километара. На северу се налази дубок кањон реке Моравице, у близини утврђења Соко Град, а планина Девица је одвојена од планине Озрен “Озренским ливадама”, односно тектонским ровом у коме је велики број околних излетишта који се на северу завршавају водопадом “Рипаљка”.

 
 

Средишњи део планине Девице заузима висораван на око 1.100 метара надморске висине на којој се налази и сам највиши врх, Чапљинац, висок 1.186 метара. Једини планински врх на Девици који тако и изгледа је Оштра чука који је стотинак метара нижи од Чапљинца и са својих 1.075 метара, али првенствено због изгледа, доминира овим платоом.

 
 

Иначе, сама висораван планине Девице је богата вртачама и јамама, односно пећинама. Планина одваја сокобањску, књажевачку, сврљишку и нишку котлину и уједно је једна од најсевернијих Балканских планина.