Планина Јастрeбац

 

Јастребац је планина у близини Крушевца, до ње се стиже преко села Головоде. Иначе представља посебан туристички потенцијал., а од Крушевца је удаљена 20 км. Јастребац је врло стара планина, која је постојала још у терцијару и уздизала се из терцијарног мора као велико острво. Највиши врхови су Ђулица 1491 м и Поглед 1481 м, и представљају природну границу између Топлице и Поморавља.

 
 

Јастребац има изванредне климатске услове, осунчаност током целе године, свеже ваздушне струје и незагађену средину. И управо захваљујући овако благој клими и разноликости флоре и фауне, пружа изузетне могућности за одмор и планинарење. Предели Јастрепца атрактивни су за све љубитеље природе, планинаре, извиђаче, брдске бициклисте и др.

 
 

Јастребац се одликује обилном листопадном и четинарском шумом и јединствено је становиште белих бреза. Планина нуди и корисне шумске плодове посебно печурке и лековито биље, тако да је прави рај за гљиваре и сакупљаче лековитог биља

.
 
 

Непосредно по улазу у планину Јастребац, у сунчаној долини на око 650 м надморске виисне налази се вештачко језеро. Омиљене планинарске маршруте планином Јастребац су до Беле стене 1.257 м, Страцимира 1.390 м, Мазнице 1.140 м, као и излети до Мајорове чесме, старе цркве Свете Петке, Долине бреза, средњевековног утврђења Градац.

 
 

Како би била привлачнија за све већи број туриста, данас се интензивно ради на уређењу ове планине. Изграђен је Авантура парк са великим бројем садржаја за децу и одрасле. План је да се у наредном периоду изгради терен за мини голф, велнес и спа центар, теретана на отвореном, клизалиште али и ски стаза.